Vecka #8 och #9
Normalt sett skulle ju jag ha vägt mig föregående torsdag, men 1:a maj satte käppar i det hjulet. Fick istället vänta tills igår för att se resultatet av de två senaste veckorna. Mycket spännande då det ju dels var fråga om vecka #2 och #3 på halvfart (så nu bör ju kroppen ha fattat att det är käk som gäller), och dels borde bli svårare att gå ner i och med att det ju trots allt finns allt mindre fett att ta av.
Tidigare veckor har jag dessutom (för att spara tid) passat på att träna i samband med att jag ändå åker in till Skellefteå. Har dock passat bäst att träna innan gruppmötet och vägningen. Som jag nämnde förra gången så beslutade jag att istället börja väga mig "torr", dvs innan träningen istället för efter densamma. Detta gjorde det extra spännande med gårdagens vägning.
Kunde dock glädjande nog notera en nedgång på 1.4 kilo under två veckor, dvs 1 hekto per dag i snitt. Mycket glädjande, speciellt som det som sagt var "torrvikt".
Vi hade (som vanligt) ett mycket trevligt gruppmöte. Denna gång diskuterade vi fettet i maten, och vilka typer av fetter det finns, samt vilken nytta/skada de kan göra. Vissa av fetterna (enkel- och fleromättade, dvs fisk, avokado, nötter (ej jordnöt och paranöt som är fröer och inte nötter, och därför inte riktigt lika nyttiga) och kallpressade oljor) är trots allt essensiella och/eller nyttiga, och i det fallet spelar mängden mindre roll. Det viktiga är att få i sig dem, så att kroppen funkar som den ska och dessutom känner att det är OK att släppa iväg en del av fettet som lagrats i kroppen.
De mättade/animaliska fetterna (dvs kött, mjölk, grädde, fläsk osv) intar ett mellanläge, dvs gör i stort sett varken nytta eller skada annat än som ökad energimängd (dvs överkonsumsion lagras i kroppen för senare behov).
De riktigt skadliga fetterna, dvs industriella fetter och transfetter, är de riktiga bovarna. De har ALLTID negativ effekt. I och med att de inte är naturliga utan tillverkade så har kroppen svårt att veta riktigt vad den ska göra med dem, och därför lagras de direkt i fettceller, eller i blodkärlen. Inte bra. Dessa fetter hittar man i alla slags margarin (Lätta, Becel, Margarin, "Sprutsmör"), kakor, pommes frites, chips med mera. Dvs det mesta som tillverkas industriellt med syfte att reducera fett-/kaloriinnehåll/pris eller utöka varans livslängd i hyllan.
Vi pratade också om själva processen för att tillverka margarin/transfett/skokräm (i grund och botten samma process nämligen). Det är ingen upplyftande information, så jag är klart glad över att jag redan för några år sedan fick upp ögonen för denna fettillverkning och bytte till smör istället.
Ska jag komma med en rekommendation så är det helt klart att försöka undvika de industriella fetterna och istället använda naturliga fetter, dvs smör (även Bregott Mellan och sprutsmöret Smör & Rapsolja är OK) och naturliga oljor istället.
En annan rekommendation är att istället för att äta allsköns light- och nyckelhålsprodukter äta de mer naturliga varianterna, dvs de med mer fetter i sig, men som inte processats/modifierats i samma utsträckning. Ät istället mindre av det naturligt "helfeta" livsmedlet. Resultatet blir samma energi-/fettmängd, men mindre konstigheter i kroppen. Detta är något som jag själv ser fram emot att succesivt genomföra när väl min fas av halvfart är klar.
Som jag ser det så har det moderna samhället bitit sig självt i arslet rent hälsomässigt. Tidigare, när de flesta bodde ute på landet, hade man sin egen ko, sin egen gris och sitt eget spannmål. Man åt naturliga råvaror, och naturliga fetter. Dessutom tvingades man arbeta fysiskt (= motion). Man fick slita en hel del, men mådde sannolikt ganska bra. I alla fall hade man inga stora problem med dagens välfärdssjukdomar, typ övervikt, hjärtproblem och diabetes typ 2. I och med inträdet av det industriella samhället så har vi numera istället råd att handla allsköns dynga istället eftersom vi inte har tid att laga vår mat och baka vårt bröd. Tragiskt!!
Tidigare veckor har jag dessutom (för att spara tid) passat på att träna i samband med att jag ändå åker in till Skellefteå. Har dock passat bäst att träna innan gruppmötet och vägningen. Som jag nämnde förra gången så beslutade jag att istället börja väga mig "torr", dvs innan träningen istället för efter densamma. Detta gjorde det extra spännande med gårdagens vägning.
Kunde dock glädjande nog notera en nedgång på 1.4 kilo under två veckor, dvs 1 hekto per dag i snitt. Mycket glädjande, speciellt som det som sagt var "torrvikt".
Vi hade (som vanligt) ett mycket trevligt gruppmöte. Denna gång diskuterade vi fettet i maten, och vilka typer av fetter det finns, samt vilken nytta/skada de kan göra. Vissa av fetterna (enkel- och fleromättade, dvs fisk, avokado, nötter (ej jordnöt och paranöt som är fröer och inte nötter, och därför inte riktigt lika nyttiga) och kallpressade oljor) är trots allt essensiella och/eller nyttiga, och i det fallet spelar mängden mindre roll. Det viktiga är att få i sig dem, så att kroppen funkar som den ska och dessutom känner att det är OK att släppa iväg en del av fettet som lagrats i kroppen.
De mättade/animaliska fetterna (dvs kött, mjölk, grädde, fläsk osv) intar ett mellanläge, dvs gör i stort sett varken nytta eller skada annat än som ökad energimängd (dvs överkonsumsion lagras i kroppen för senare behov).
De riktigt skadliga fetterna, dvs industriella fetter och transfetter, är de riktiga bovarna. De har ALLTID negativ effekt. I och med att de inte är naturliga utan tillverkade så har kroppen svårt att veta riktigt vad den ska göra med dem, och därför lagras de direkt i fettceller, eller i blodkärlen. Inte bra. Dessa fetter hittar man i alla slags margarin (Lätta, Becel, Margarin, "Sprutsmör"), kakor, pommes frites, chips med mera. Dvs det mesta som tillverkas industriellt med syfte att reducera fett-/kaloriinnehåll/pris eller utöka varans livslängd i hyllan.
Vi pratade också om själva processen för att tillverka margarin/transfett/skokräm (i grund och botten samma process nämligen). Det är ingen upplyftande information, så jag är klart glad över att jag redan för några år sedan fick upp ögonen för denna fettillverkning och bytte till smör istället.
Ska jag komma med en rekommendation så är det helt klart att försöka undvika de industriella fetterna och istället använda naturliga fetter, dvs smör (även Bregott Mellan och sprutsmöret Smör & Rapsolja är OK) och naturliga oljor istället.
En annan rekommendation är att istället för att äta allsköns light- och nyckelhålsprodukter äta de mer naturliga varianterna, dvs de med mer fetter i sig, men som inte processats/modifierats i samma utsträckning. Ät istället mindre av det naturligt "helfeta" livsmedlet. Resultatet blir samma energi-/fettmängd, men mindre konstigheter i kroppen. Detta är något som jag själv ser fram emot att succesivt genomföra när väl min fas av halvfart är klar.
Som jag ser det så har det moderna samhället bitit sig självt i arslet rent hälsomässigt. Tidigare, när de flesta bodde ute på landet, hade man sin egen ko, sin egen gris och sitt eget spannmål. Man åt naturliga råvaror, och naturliga fetter. Dessutom tvingades man arbeta fysiskt (= motion). Man fick slita en hel del, men mådde sannolikt ganska bra. I alla fall hade man inga stora problem med dagens välfärdssjukdomar, typ övervikt, hjärtproblem och diabetes typ 2. I och med inträdet av det industriella samhället så har vi numera istället råd att handla allsköns dynga istället eftersom vi inte har tid att laga vår mat och baka vårt bröd. Tragiskt!!
Kommentarer
Trackback