Föreläsning angående LCHF

Under gårdagskvällen åkte jag på en föreläsning angående kosthållning enligt modellen LCHF (Low Carbohydrate, High Fat, dvs lite kolhydrater, men mer fett) i Sikeå. Föreläsningen hölls av Dr. Annika Dahlqvist som är en av sveriges mest kända bloggare (sök tex på "Dr Dahlqvists Blogg" på internet).

Jag var klart spänd på vad hon skulle ha att säga. Visserligen kände jag redan innan till själva principen (att minska på andelen kolhydrater (inte ta bort dem helt som i tex Atkins) och istället öka på andelen fett, främst animaliskt) men det är ju alltid extra spännande att få höra något direkt från en person istället för att läsa om det.

Måste säga att jag efteråt kände mig lite kluven. Själva teorin med LCHF intresserar mig mycket, och jag tror det kan ligga en hel del i vilka bekymmer en kolhydratrik kost kan ställa till med för vissa. Dock kändes det efteråt lite tråkigt att den största delen av föreläsningen ägnades åt klagan på "etablisemanget" som gaddat ihop sig och lett till felaktiga kostråd och dåliga livsmedel. Det är ju i och för sig intressant, men kanske inte i den omfattning som det nu blev. Av en 2.5 timmar lång föreläsning (med en kortare rast i mitten) så kändes det som att största delen av tiden ägnades åt dylikt, samt att motivera hur dålig en kolhydratrikt/fettsnål kost är och hur mycket bättre en LCHF-kost är. Endast en kortare del (i slutet, samt en del av frågorna under den mycket korta frågestunden) ägnades åt mer "handfast" information, dvs hur man skulle kunna äta enligt LCHF-modellen.

Sammanfattningsvis ett intressant ämne (försöker själv dra ner på kolhydraterna då jag märkt att jag har svårt att stå emot suget efter fler då jag väl börjat äta dem) men en något trist föreläsning av som det kändes en bitter kvinna (som förstås fått utstå en hel del kritik för sina åsikter).

Det mest sammanfattande kan man nog nästan säga är att minska på kolhydraterna så mycket som är praktiskt möjligt (får att hålla insulin och blodsocker på vettiga nivåer och därigenom möjliggöra fettförbränning), undvika konstgjorda livsmedel (framförallt margarin och alla härdade/omestrade fetter och i synnerhet BECEL!), laga vardagsmaten av naturliga, ekologiska och framförallt animliska produkter. Vidare så bör man i möjligaste mån låta kroppen själv sköta nivån av kolesterol, och inte aktivt (genom medicinering) söka efter att sänka den. Kroppen tar upp det kolesterol den behöver från kosten, och resten producerar den själv. Undvik att hetta upp oljor (spelar ingen roll vilken det är, de oxiderar alltid vid upphettning). Stek istället i smör eller kokosfett. Möjligen kan GHEE användas.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0