Tips för snarning samt ett nytt uttryck

Jag besäkte igår morse ett internetforum för handladdning och jakt (med mera) för att söka efter eventuell information kring rävsnarning. Alltid kul att försöka hitta nya tips och tekniker.

Hittade ett tips som kan vara väl värt att testa vid tillfälle.

En person som skrev om snarning använde sig av en liten träsked (liksom jag) för att tillverka det nya spåravtrycket. En annan använde istället en pinne, som var lite grövre än en rävtass.

Denna pinne användes dels för att trycka bort botten på det gamla spåravtrycket (och göra gropen under trampplattan) och sedan, när snaran låg på plats, så sattes kortänden på  pinnen försiktigt mot trampplattan medan lössnö ströddes runt pinnen. Därefter (beroende på utseendet på spårstämplarna) så vickades pinnen i sidled, alternativt även lite i cirklar, för att få det nya avtrycket att se ut som de andra.

Ganska bra tips faktiskt. När jag lade ut mina snaror igår kväll (samt i morse), så använde jag mig av en del av denna teknik. När jag ska ta bort botten på den gamla spårstämpeln så brukar jag normalt dra bort den i riktning mot snaran med hjälp av träskeden. Nackdelen är att det ofta följer med en stor klump, vilket leder till ett stort hål där trampplattan ska ligga. När man sedan tillverkar det nya spåravtrycket så rinner det ofta ner snö under trampplattan och fryser till, vilket riskerar att leda till att snaran inte löser ut. Denna gång så använde jag istället spaden/bakfjölen för att skära ut två snitt i kanterna av spårstämpeln och sedan använde jag ankarkäppens kortände för att stöta ner spårbotten i snön. Sedan använde jag samma ankarpinna för att liksom "trampa" till en liten fördjupning där plattan skulle vila. Det blev betydligt lättare att tillverka den nya spårstämpeln då kan jag meddela. Jag satte dessutom ner toppen på dammvippan och ringlade dit lite lössnö innan jag vickade lös dammvippan. Ganska snabbt tillverkad spårstämpel!

Det nya uttrycket som jag hittade då?

Jo, i ett av svaren på forumet så var det någon som frågade om den pinne som användes var en specialpinne, eller en "skogspinne".

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0