Kråkfällor på G

Nu på morgonen har det införskaffats virke som är tänkt till en liten legotillverkning av kråkfällor modell Trolle-Ljungby. Blir till att klyva och kapa en del, men väl sågen går så är det inte så stor skillnad på att såga för en eller flera fällor.


Rävammo till 222 Remington

Bland det sista som gjordes igår kväll var att ladda upp lite ammo till 222 Remington. Jag laddade en stege om 5x3 skott med Norma 200 och Nosler Ballistic Tip 40 grain (2.6 gram). Sedan fanns det fyra hylsor över, och då laddade jag några "jaktmatch" med minladdning av Norma 200 samt Norma 50 grain (3.2 gram) helmantel.



De där Nosler BT ser ganska "arga" ut.



De är laddade enligt Normas laddtabell, och längden är angiven till COL 54.0 millimeter där. Dock skulle patronen blir snyggare om det gick sätta kulan en aning grundare, men räven lär knappast bry sig.

Enligt tabellen så gör "jaktmatchen" någonstans kring 940 -- 950 meter/sekund och stegen med Nosler BT ska enligt dito tabell ligga i trakterna av 990 -- 1060 meter/sekund. Det ska bli ruskigt spännande att se hur pass väl laddningarna med Nosler BT skjuter, förhoppningsvis finns det något läge i stegen som är användbart rent precisionsmässigt. Farten räcker till oavsett var i stegen precisionen ser bra ut.

Första ingångsfällan klar

Under gårdagskvällen lyckades jag såga till materialet till de två ingångsfällorna i voljären. Den ena fällan hann jag dessutom skruva ihop. Verkar ganska lovande, så jag hoppas det fungerar som tänkt.



Tanken är att såga upp ett litet hål i sargen på voljären, cirka 15x20 centimeter och sedan skruva fast fällan på insidan. Det lilla nät som hänger fritt ska sitta på insidan av hålet, och därigenom ska rapphönsen kunna ta sig in, men inte ut igen. På baksidan av fällan finns sedan en lucka för att släppa in dem i själva voljären.

När fällan inte ska användas tänker jag dock spärra hålet i voljären så jag slipper besök av katter, minkar och annat som inte ska in.


Vedleverans och gräsmatteplanering

Hade för någon dag sedan blivit tillfrågade om jag skulle kunna sälja en pall med ved, vilket jag till sist gick med på. Fick samtidigt frågan om jag skulle kunna harva lite runt en sommarstuga där man försöker få till en gräsmatta.

Igår gjorde jag slag i saken, monterade pallgafflarna, kopplade harven och lastade en pall ved.

Snacka om smidig vedleverans. Pallen ställdes utanför dörren till vedboden, så nu är det bara att kapa ner till lämplig kaminlängd och kasta in.

Harvningen gick också utan problem, men det fanns ett igenlagt vägdike som var lite spännande att få till. Det ligger nämligen i en kraftig sluttning, så stugägaren var lite rädd att traktorn skulle välta, men till sist så såg det riktigt skapligt ut. Harvningen runt själva stugan (och ner efter en stig mot sjön) gick dock mycket enkelt.

Hylsor förberedda till .222 Remington

Tillbringade sista timmarna under gårdagskvällen med att förbereda ett antal hylsor till en .222 Remington. Hylsorna ska användas för att ladda en stege med Nosler Ballistic Tip 40 grain (2.6 gram för den som föredrar den enheten). Tanken är att hitta något lämpligt till räv- och kråkjakten.

Trots att hylsorna var från ett par olika askar Sako-ammunition ursprungligen så visade de sig håller riktigt jämna vikter efter att de var rengjorda, helkalibrerade, nersvarvade i längd (6 av hylsorna var för långa), fått halsen brotschad efter svarvningen, samt fått tändhattsläge och tändhål brotschade.



Hylsorna landade i spannet 94.3 -- 95.5 grain, och då var det som synes en hylsa som var lite lättare än alla andra. Inklusive den hylsan så är snittet 95.03 grain. Exklusive den hylsan så ligger alltså resterande hylsor med ett snitt på 95.07 grain +0.43/-0.47 grain. Riktigt skapligt!

Förrådsväggen klädd med OSB

Jag hade så tur att jag igår kväll fick hjälp av min farbror att sätta tre skivor OSB på plats. Nu är kallförrådet i det närmaste brukbart. Vad som saknas är något i taket för att hindra möss/damm från att ta sig in i förrådet, samt en dörr.



Problemet med dörren är att en standard (och därmed billig) förrådsdörr verkar ligga i formatet 9x20, dvs KYM (karmyttermått) 90 x 200 centimeter. I kallförrådet sitter en timmerbjälke i taket och den begränsar höjden till 192 cm, så jag skulle behöva få tag på en 9x19 istället. Alternativt kapa ner en 9x20 eller tillverka något själv. Vi får se hur det slutar.

Sugen på jordgubbar?

Är det konstigt att man blir sugen på jordgubbar hela tiden?


Fäviken - lördag

Ingen löpning denna morgon, fredagskvällen var alltför lång och trevlig!

Då jag ju redan tillbringat större delen av fredagen med att snoka runt bland de flesta utställarna så gick det ganska snabbt att titta igenom de som var kvar. Därefter såg jag på när Fäviksapporten avgjordes. Det är en hundtävling där hunden först ska apportera i vatten (skott och kast av dummy) och sedan två gånger ska apportera från en inhägnad (första gången med kast av kråka). Vårt gäng hade tre ekipage som deltog med goda resultat.

Lunch i lätt duggregn (Peter hade förutseende nog tagit med en presenning).



Sedan drog jag återigen upp till skytteområdet, där jag bland annat provsköt ett gevär ur Berettas nya serie Prevail. Kändes som en riktigt trevlig bössa. Ganska lätt, nästan lika som min Ultralight. Kolven var dock något för låg för mig, men det gick ändå skapligt, speciellt på ABT.

Innan jag gick tillbaka ner till hundområdet för att se Jaana och Iver tävla i Grand National så hittade jag ett riktigt älgtorn.



Jag testade också på att sikta med såg. Det gick ut på att få ett tänkt träd att falla i en röd 10-poängszon genom att på håll sikta med en motorsåg, som man gör när man fäller på riktigt. Väl man var nöjd med riktningen så låstes såghållaren och funktionären kontrollerade riktningen med en laserpekare.



På kvällen avnjöts en minnesvärd måltid med potatisgratäng (med WB-ost) och fläskfilé Provencale. Morgonturen på söndagen var betänkligt tung... Tur att vi bara skulle städa ur stugorna och sedan köra bil hemöver.

Fäviken - Antons Timber Show

Klockan 15 var det dags för något av det roligaste jag sett med såg och yxa - Antons Timber Show.

Far och son var från Norge, och hade tydligen uppträtt på bland annat Skara Sommarland i ett antal år. Fastän man visste att numret var repeterat in i minsta detalj så gav det ändå ett riktigt naturligt och spontant intryck.

Man inledde med en liten sågövning där man tävlade i att snabbt såga fram en liten pall. Sonen var tämligen snabbt klar, men fadern tog sin goda tid. Inte utan anledning visade det sig. Han drog fram inte mindre än 4 minipallar ur sin klabb...



Därefter var det dags för lite yxkastning, och här fick fadern se sig klart besegrad.



Sedan blev det tävling i olika moment som ingår i Timbersport, dvs Standing Block...



...Underhand Chop, handsåg (dubbelsåg denna gång), springboard...



...och kapning med motorsåg.



Det visades också mer sågövningar, bland annat sågades det fram en kedja.


Fäviken, fredag

Efter en rejäl resdag och en trevlig kväll i stugan så var det till äntligen fredag och första dagen på Fäviken Game Fair. Efter en inledande löptur tillsammans med Jaana och Iver (upp till hotellet längt upp på fjället) och en rejäl frukost så var vi så redo för första mässsdagen!

Vi parkerade invid varandra för att enkelt kunna käka lunch tillsammans, och därefter spred vi ut oss över mässområdet för att se oss omkring.

Som vanligt fanns en hel del intressant att se. Är man intresserad av hundar, jakt, fiske, skytte, vapen, natur och skog så finns det oftast något intressant i nästan samtliga marknadsstånd.

Bland skytteövningarna så fanns i år återigen Grouseskytte. Tidigare så kom vanvettigt många duvor under två minuter och man hade 20 skott var att använda. I år kom 50 duvor slumpvis under cirka 50 sekunder, men man hade i gengäld obegränsat med skott. Man kunde skjuta tre personer samtidigt (dock minst två) och stod då inne i dessa blå ställ. Duvorn kom som motskott från bildens vänsterkant.



Det fanns också möjlighet att öva Batteuskytte. Där stod man inne i dessa bruna bås.



På bilden syns tre av kastarna. Det fanns även en fjärde bortanför båsen. Skyttet gick till så att man sköt skottdoublé, men inte visste vilka kastare som skickade duvorna. Man ropade alltså fram den första duvan utan att veta varifrån den skulle komma och när man sköt så kastades nästa duva iväg, också den utan att man visste varifrån den kom. Ibland två från samma, men oftast inte. Två av kastarna (bla den blå, lutande) kastade batteuduvor, vilket är helsvarta, ganska platta duvor som kastas stående på kant. Detta gör att de får en mycket spännande bana, liksom i en båge. De är ruskigt känsliga för vind, och faller mycket fort.

Det fanns också ytterligare en möjlighet att skjuta något liknande längst bort på samma fält, vilket vi testade vid ett tillfälle. Där fanns dock inga batteuduvor, men väl mini-duvor, som gick ruskigt snabbt.

Den fjärde skjutövningen på detta fält var ABT, dvs en utgående doublé med spridning både i höjd och sida. Inte oväntat så var det träff när Lilian här syns avlossa det första skottet.



På den andra delen av skytteområdet fanns pistol/revolver, kulgevär, jägartrap, Compact Sporting och dubbeltrap. Det fanns möjlighet att testa allt från .22 Long upp till ruskigt grova kalibrar för den som kände sig sugen.



Efter en runda på området så samlades gänget för lunch ute på parkeringen.



Kanon med kycklingwok i pitabröd! Mums!

Eftermiddagen tillbringades med att skjuta lite mer, snoka runt bland utställarna och titta på diverse uppvisningar, bland annat i Hubertusjakt och skyddshund.


Iväg till Fäviken

Sitter i skrivande stund och går igenom packlistan inför trippen till Fäviken. Piper iväg om bara 4 timmar!

Syster på besök

Kanontrevlig eftermiddag igår. Min syster och svåger kom ut och hälsade på. Med sig hade de också lille Hjalmar, 1.5 år.

Det blev en mycket trevlig eftermiddag med lite hundträning, grillning, traktorkörning och småprat.

Tre stegar laddade!

Efter att ha grovstädat lite i morse (min syster kommer förbi på middag ikväll) så gick jag ner i källaren (det är ändå ett regnigt och trist väder där ute) och laddade upp tre olika stegar, två till 6 BR och en till 6.5x55.

Anledningen till att jag laddade två stegar till 6:an istället för en är att jag vill passa på att testa två olika krut. För 6.5:an har jag just nu bara ett alternativ, så det är lite enklare.

Till 6:an testar jag denna gång både Hodgdon Varget och Norma 202. Varget ger (enligt tabellerna i alla fall) snäppet lägre hastigheter, men däremot bättre fyllnadsgrad i hylsan än 202, som enligt tabell ska kunna ge ungefär 30 meter extra vid mynningen.

Rent teoretiskt sett så är skillnaden mellan 1020 och 1050 m/s naturligtvis tämligen teoretisk, men skillnaden i brinnhastighet och fyllnadsgrad kanske kan ge skillnad i precision. Som tredje alternativ finns ju också Vihtavuori N135, som ligger tämligen nära Varget i tabellhastighet, men med något sämre fyllnadsgrad.

Ska bli kul att se hur laddningarna skjuter, och vilka hastigheter som de kommer upp i.

Hylsorna förberedda

Kunde inte sova igår kväll ändå, så jag passade på att förbereda hylsorna till 6 BR inför laddning av stegarna.

Lite handladdning

Gissa om det var ett tag sedan jag satt och laddade senast. Igår kom min kompis som jag delar utrustningen över för att ladda lite till rådjursjakten. Han ville ha lite hjälp, så det blev någon timme vid bänken under eftermiddagen/kvällen.

Tror jag ska ta och ladda upp några stegar till rävjakten både för min 6BR och min 6.5x55. Har ju en Nosler BT 70 grain att testa i 6:an och en Sierra HP 85 grain att testa i 6.5:an.

Kallförrådet isolerat!

Nu är samtliga väggar som ska isoleras (mot pannrummet och mot garaget) klara.

Dessutom sitter det skivor på dessa väggar, så nu är det bara väggen mot porten som ska kläs in och en dörr monteras!

Regling av kallförrådet

I måndags kom jag så (efter att ha köpt in en byggcentral) äntligen igång med kallförrådet. Innan kvällen så var det i alla fall reglat och klart.

Hämtning av solfångare

I söndags blev dagen i sin helhet ägnad åt att hämta hem grannens solfångare. Det (solfångaren alltså) är en rejäl pjäs på dryga 6 meters längd och cirka 2 mebers bredd. Total solfångararea är 12 kvm.

Dock stod den instoppad i en ladugård i grannbyn, hopskruvad med en till lika stor panel.

Blev en del pysslande innan vi tagit oss dit, hämtat en midjestyrd hjullastare med pik, flyttat efter båda panelerna så att vi kom åt att skruva isär dem, lyft ut den ena panelen, lastat den på bilsläpen (en REJÄL släp!), lyft tillbaka den kvarvarande panelen, säkrat denna, blivit bjudna på fika, återlämnat hjullastaren, kört hem, lastat av och monterat isär solfångaren.

Skulle gärna pyssla på med min egen värmeanläggning, men det finns så mycket annat som ligger efter, och så begränsat med tid, så det får nog bli en framtida fråga är jag rädd.

Inköp för kallförrådet

Lördagen tillbringades mestadels i bilen och på diverse byggvaruhus.

Inledde med att röja upp lite där kallförrådet ska byggas klart. Räknade lite på materialåtgången, och drog sedan in till Skellefteå för att shoppa lite.

Kom tillbaka med ett rejält lass OSB-skivor och reglar. Insåg dock först sedan att jag endast har ett uttag i ladugårdsporten och redan har tre frysboxar inkopplade där. Inte läge att stoppa in fler sladdar precis.

Behöver en byggcentral som jag kan koppla in på trefasen istället.


Semesterångest direkt!

Inte oväntat precis. Inledde semestern i fredags kväll och redan lördag kväll och söndag förmiddag så infann sig semesterångesten.

Inget hinner man få gjort, och ensamt är det. Skönt att det bara är en vecka denna gången!

Hämtat bäverskinn

Tidigare i våras lämnade jag och en kompis in några bäverskinn var för beredning uppe i Boliden. Igår var det hämtning. Kompisen, som är nybliven pappa för tredje gången (grattis ännu en gång!) passade på att åka upp med de två större barnen under dagen och hämtade då även de skinn jag lämnat in.

Provturen efter att styrservon återigen var aktiv användes för att åka över till kompisen i grannbyn för att hämta skinnen och se den nytillkomna dottern.

Trevligt att ha bäverskinnen omhändertagna. Ser riktigt trevliga ut, och så blir det ju lite mer plats i frysboxen också. Funderar på att lämna in några räv- och grävlingsskinn också, men ska höra vad prislistan ligger på först.

Gissa om jag är sugen på att hitta något ställe inom hyggligt köravstånd där jag skulle kunna få jaga bäver?! Hittills har bäverjakten inskräkt sig till ett par bjudjakter, men det skulle vara enormt roligt att ha möjligheten att åka iväg själv någon sväng per år.

Styrservo!

Gårdagskvällens "stora" aktivitet var helt enkelt att laga löprullen till styrservoremmen och att sedan montera den och remmen.

Allt gick enligt planerna, förutom att jag höll på att köra på brevlådan i början av provturen. Det var efter nästan en vecka utan servo lite ovant att styrningen gick så lätt igen...

Problemet med servoremmen hittat

Tja, att den gick av i fredags var ju förstås inte så svårt att se. Dock lite fundersam på varför. Köpte tidigt i går morse dock en ny, men när jag skulle montera den så visade det sig att en löprulle inte snurrade fritt som den ska. Lagret i dess nav visade sig ha skurit ihop totalt.



Gjorde ett snabbt försöka att hitta en utbytesdel, men på Meca fanns inte oväntat inga dylika. Åkte då till den bilförsäljare som har Opel-agenturen. De har bytt namn igen nu. Tidigare Norgrens Bil, och därefter Motorcentrum har jag för mig. Kommer dock inte ihåg vad de heter nu, men det kan faktiskt göra detsamma, för maken till ovänlig reservdelsförsäljare har jag knappast sett tidigare.

Verkade som att allt bara var "j-a" och "förb.." och överlag problematiskt. Kände att jag blev allt mindre sugen på att be honom engagera sig i att beställa hem ett nytt löphjul när de väl får ordning på sitt nya kundnummer hos Opel, så jag sa till sist att jag försöker ordna det på något annat sätt.

Väl på jobbet.slängde jag ut en efterlysning på bildelsbasen.se, men har inte fått något resultat ännu.

På kvällen beslöt jag mig dock för att försöka demontera hela hjulet, och ta lös lagret. Sagt och gjort, det visade sig inte vara så svårt. Knackade försiktigt ut centrumbulten, snäppte lös låsringen och knackade till sist ut lagret, som skurit ihop totalt.



Observera de lösa delarna (längst ner i mitten) som trillade ut ur lagret. Inget bra tecken för ett lager...

Tidigt i morse (efter rehabträningen) besöktes Momentum, ett företag som verkar ha det mesta inom lager, remmar, kedjor med mera, och ett nytt lager införskaffades. Summa 157 kronor! Vågar inte tänka på vad surskallen på bilfirman skulle ha tagit om han haft en ny remskiva hemma.

Ikväll ska hela härligheten monteras ihop igen, och därefter sättas på plats i bilen och kompletteras med den nya remmen. Ska bli skönt att förhoppningsvis få tillbaka styrservon snart!

Väderprognos eller skytte?

Jag dras ju med något litet fel i hagelskyttet som gör att jag tappar några extra duvor då och då, speciellt i trap, där det trots allt ju handlar om utgående duvor, vilket tidigare inte varit något direkt problem.

Insåg att jag börjat fundera alltför mycket på vad det skulle kunna vara och att även detta börjat påverka skyttet. Tog därför kontakt med den gode Leif Schmidt, och han var inte nödbedd!

I tisdags kväll stämde båda våra scheman, och vi begav oss till banan i Bureå. Först en liten inledande sanity check så att kolven på bössan fortfarande passar. Dvs vi började med några skott på slamplåten för att kolla träffläget. Såg mycket bra ut. Leif har ju lärt mig att skjuta med ett visst överslag, och hagelsvärmarna låg precis där de skulle med snabb anläggning/avfyrning.

Vidare till min egen lilla kastare för några stigande frånduvor. Blev träff på samtliga, mos av de flesta.

[Rackarns också, blev avbruten i skrivande stund av ett åskväder!]

Leifs diagnos efter de inledande duvorna kunde nästan sammanfattas som en väder prognos:

Överlag tämligen bra, men emellanåt dock spridda hagelskurar tack vara antydan till tendens att ibland låta högerhanden ta över i anläggningen (leder till att kolven lyfts lite före piporna, som då "doppar" lite). Av och till också avstannande sving.

Just det sista, med den avstannande svingen har jag emellanåt misstänkt under försommaren, men högerhanden hade jag inte funderat på. Misstänkte hellre att jag inte fick upp kolven tillräckligt tätt på kinden och i rätt position på axeln.

Alltid skönt att få höra vad problemet är, för då kan man koncentrera sig på att bättra det och komma vidare.

Efter lite diagnostiserande så turades vi om att skjuta lite trap (för en gångs skull gick det perfekt på de första 2--3 plattorna, men sedan bröts koncentrationen) och därefter lite skeet.

En kanonrolig kvällsaktivitet.

Stort tack till Leif som tog sig tid att tjollra med mig!


Älgtorn

När jag stod i beredd att riva bort den gamla presenningen från voljären så kom en jaktkompis förbi och undrade om jag kunde hjälpa till med en älgstol. Han hade tillbringat några timmar med att släpa fram materialet men behövde lite hjälp att spika ihop och resa själva stolen och förbereda för taket. Väl så långt kommet så skulle han klara sig själv.

Han körde och lämnade tillbaka någon bilsläp han lånat, och under tiden gjorde jag klart voljären. Visde sig att vi kom in till passet tämligen samtidigt.

Sedan tillbringades ett antal trevliga timmar med att spika ihop "stegar" till älgstolen, resa och rikta dessa, spika fast en SJ-pall som golv, samt fästa in några reglar som ska hålla upp taket. Trot' eller ej, men väl hemkommen efteråt så var det bara tid att byta vatten i voljären, käka och sedan hoppa i säng.

Vad som var tänkt att bli en lugn och vilsam helg blev lika hektiskt som vanligt. Typiskt, men kul!


Diverse söndagspyssel

Söndagen hade jag vikt till vila och kontemplation - jo tjosan vad bra det gick med det. Kom ju på att jag behövde byta ut fiberdukarna i trädgårdslandet, och sätta upp ett bärnät över mitt i år tämligen lovande jordgubbsland.

Sagt och gjort, någon timme senare var det klart!



Därefter var blev det dags att vända blickarna ner mot voljären återigen. Den provisoriska presenningen saknade ju varje antydan till nock, och jag var rädd att allt vatten skulle samlas mitt på taken och tynga sönder nätet under.

Hade lyckats hitta en presenningen med bättre storlek och monterade helt sonika upp en 6"-bräda på högkant som nock. Med lite rep och några skruvöglor så ser det i alla fall lovande ut. Provet blir nästa regnskur, då får vi se hur pass bra konstruktionen är, men förhoppningsvis ska väl en del i alla fall rinna av.


Trivseldag i Söderbodan

Jag hade ju också möjlighet att åka på SVK:s trivseldag i Söderbodan. Då jag redan lovat att smida i Rismyrliden så valde jag att istället åka till Söderbodan efter smidet för att delta i grillningen.

På grund av alla besökarna i Rismyrliden så kom jag dock tämligen sent till Söderbodan, men precis i tid för själva grillningen visade det sig.

Inte oväntat en mycket trevlig tillställning, med mycket prat kring jakt, natur och hundar.

Rismyrliden

Jag var ju inbokad som uppvisningssmed på nybygget i Rismyrliden i lördags. Alltid en trevlig erfarenhet. Smedjan är helt autentisk från slutet av 1800-talet. Ingen el, inga maskiner. Det finns en handdriven pust, ett städ och ett skruvstycke förutom några hammare och tänger, det är allt.

Riktigt kul var det att man samtidigt visade beredning av lin.





Jag är klart impad över hur någon kan ha sett på detta vedartade gräs och lyckats göra associationen - det här skulle bli en fin bordsduk... Känns inte riktigt uppenbart, men någon har ju helt klart lurat ut hur man gör. Från frö till skjorta på typ 2 år. Krävs lite framförhållning.

Smidet då? Jotack, kändes ovant som attan först, men jag mjukade upp med en S-krok till bilen, och sedan började det dyka upp lite besökare även borta i mitt hus. Då gick tiden genast raskt och det hanns inte med så mycket smide. Inte oväntat, då ju just pratandet och förklarandet är en stor del av att stå där.

Jag hann i alla fall till sist med att göra en hasp med två märlor till en kompis som har en gammal ladugård som han vill hålla så autentisk som möjligt. Dessutom ytterligare en S-krok till hundprylarna i bilen

Spännande på morgonturen

Milito upptäckte något MYCKET spännande under sin morgonpinkning. RAPPHÖNS! HEMMA! MASSOR!



Det kommer att bli riktigt kul att bedriva träning i närheten av voljären. Bra som störning, för det verkar klart intressant. Inget busande och springande tillåts, men emellanåt får han gå dit och titta, så länge han är lugn.

När jag byter vatten och bättrar på fodret så får båda hundarna följa med fram till buren, men får sedan ligga platsade några meter därifrån medan jag pysslar. Skulle tro att det är en utmärkt störning i nuläget!

Hönsen verkar i alla fall trivas tämligen bra. De gör vissa försöka att testa vingarna, och krafsar och sprätter en del i sanden. Den ena halvan av flocken är betydligt mer skygg än den andra halvan, där jag kan fick några nyfikna blickar när jag bytte vatten.



I övrigt verkar de trivas i solen.


Voljären byggd och monterad

Hade juplanerat att bygga min rapphönsvoljär klar i fredags kväll för att montera ihop den i lugn och ro på söndagen och sedan snickra lite på inredningen.

Precis när jag stod och skruvade fast hasparna i dörrarna till de båda delarna av voljären så ringde han som skulle hämta hönsen från Västerås och meddelade att de redan varit ner och vänt och nu var på väg från Holmsund. Kunde jag komma om en dryg timme och hämta mina höns?!

LITE bråttom att få hjälp med monteringen, men tack och lova att man har snälla grannar som ställer upp med kort förvarning. Upp kom voljären, och fort gick det.



Dock tog det mig en stund att få taknätet på plats och ihopsömmat så att det skulle vara helt tätt. Därefter en temporär presenning för att hålla ute eventuellt regn.



Från långsidan, med den temporära presenningen:



Sedan blev det raskt iväg och hämta upp hönsen. Tack och lov inte så långt att köra, men lite spännande på hemvägen. Jag hade ju lite strul vid 38000 mil tidigare, och så långt sedan är det ju bevisligen inte. Tydligen sitter sviterna i fortfarande, för på vägen hem så gick kilremmen som driver styrservopumpen av mitt i en kurva. LITE spännande, det blev helt plötsligt som att köra en gammal Ferguson-grålle.

Nåväl kom i alla fall lyckligt hem, och gjorde i ordning automater för foder och vatten, samt snickrade ihop ett lågt bord till gömsle. Släppte sedan in 10 rapphöns i vardera halvan.



Nu hade det dessutom blivit REJÄLT sent, så jag kröp tämligen direkt i säng när allt var under kontroll.

Vilken helg!

Blev en del pyssel även i helgen. Det kändes så lugnt och kontrollerat inför helgen, men det blev fullt upp som vanligt. Bygga voljär, hämta rapphöns, strul med bilen, smide, trivselhelg, tak på voljären, pyssel i trädgårdslandet och en älgstol. Knappt att timmarna räckte till i slutänden!

Mera rapphönsbur!

Nu är fem sektioner helt klara, bland annat en av de två pyssliga som har dörr. Den sjätte sektionen är halvklar, bara nätet kvar. Sedan återstår den sjunde och sista, som också ska ha en dörr samt inredningen och ingångsfällorna.

Ska också försöka hitta på någon enkel lösning för att få till en "nock" på den presenning som ska ligga ovanpå takets nät. Annars är nog risken klart överhängande att det kommer att samlas en del regnvatten där, och det blir TUNGT när arealen är 12.5 kvadratmeter. Hmmm.... har en teori i alla fall, får se hur det blir.

De sista sektionerna ska i alla fall färdigställas i kväll, och inredningen påbörjas.

Antydan till normal återhämtning

Kände mig lite seg och trött i morse, men beslöt mig för att genomföra morgonträningen ändå. På grund av semesterscheman och pappaledigheter så har vi en ganska begränsad bemanning i min arbetsgrupp på jobbet. Detta medför fler dagar med jouransvar än en normal vecka, så det gäller att försöka pressa in lite träning på de dagar där det är möjligt, oavsett om man är trött eller ej.

Körde lite rehabträning följt av ett vanligt styrkepass. Ville sedan känna på högerknäet lite efter helgens smärtkänning. Vågade inte mig ut på asfalten i city utan ställde istället in bandet på en lugn 5K-tur. Det märks minnsann att det fortfarande finns något bus kvar i kroppen, för arbetspulsen är fortfarande något för hög i förhållande till tempot, men i alla fall så börjar det nu krypa ner mot vettigare tider så sakteliga. Jämfört med det långsammaste MAF-tempot från i maj/juni så är jag nu i alla fall halva vägen tillbaka till tempot från april/maj, innan buset började.

Avslutade mes-5:an med 500 meter i tävlingstempot från i våras. Fysiskt jobbigt nu när konditionen inte längre är som den ska, men psykiskt skönt att få sträcka ut lite.

Dock glädjande att notera att pulsen efter passet sjönk från 178 till 119 på just över 90 sekunder, vilket är ungefär som den gjorde under våren. Då dock även i samband med tuff intervallträning, men ändå. Känns till sist som ett litet steg i rätt riktning. Gäller bara att få tillbaka vilopulsen också. Den är fortfarande 10--15 slag över sin normala nivå.

Ska försöka behärska mig och fortsätta med det tämligen tråkiga och omotiverande långsamma tempot under sommaren.

Rapphönsburen påbörjad

Efter en del funderande på dimensioner och uträknande av materialmängder blev det häromdagen inköp av skivor och reglar. Igår kväll började sågen gå, och de två första sektionerna (av totalt sju) spikades ihop och gjordes helt klara.



Dessa två motsvarar ena långsidan på buren, som kommer att bli en sektion bred och sedan delas av i två halvor.

Ikväll ska jag göra de två sektionerna till andra långsidan, och sedan börja med de två sektioner som ska ha dörrarna (och ingångsfällorna) innan jag avslutar med sektionen som ska dela av buren. Förhoppningsvis är samtliga sektioner klara i morgon kväll.

Tanken är montera ihop sektionerna senast på söndag, och tillverka/montera ingångsfällorna. Hoppas den planen håller, för hönsen kommer i slutet av veckan som det låter. I alla fall så är foder- och vattenautomaterna (samt fodret) inskaffat, så det går säkert ordna någon provisorisk lösning.

Smide till helgen

Nu till helgen blir det kul, då ska jag återigen befinna mig uppe på nybygget i Rismyrliden och demonstrationssmida i gårdssmedjan.

Det är alltid en kul upplevelse, då det inte finns någon el alls, utan man får klara sig med dagsljus samt ljuset från ässjan. Ässjan i sin tur drivs med en gammal (och jag menar verkligen gammal!) handpust från tidigt 1800-tal. Dessutom får man oftast möjlighet att prata lite med en del besökare.

Jag tror att årets insats ska fokuseras på att försöka tillverka ytterligare några S-krokar till bilen (hänger bland annat upp dummies, hundprylar och kläder på lastgallret med hjälp av dem). Blir det någon tid över så ska jag ta fram ett förslag till hasp/märla åt Carl-Johan.

38000 mil i bil

Igår kväll firade jag och bilen 38000 mil på ett annorlunda sätt. Den har ju gått helt problemfritt bra länge nu, och igår kväll var inledningsvis inget undantag. På väg från skjutbanan rullade allt på som vanligt. Stannade på Söder och tankade, men väl jag kommit en knapp mil hemöver började jag höra ett bultande biljud. Stannade till i en parkeringsficka och kollade både motor, drivlina och hjul/däck efter något uppenbart misstänkt. Såg dock inget speciellt.

Kom mig ytterligare en mil närmare hem, men med tilltagande ljud. Stannade igen och gjorde om kontrollen, även nu utan resultat. Med kraftigt sänkt fart tog vi oss ytterligare 15 km, men nu hade det även börjat rycka i ratten och "skorra" en del, och jag började för ett ögonblick misstänka att ett hjullager tagit kapitalt slut.

Gjorde ju ett halvt lagerbyte (lilla, inre hjullagret) i vintras i samband med ett byte av drivknut, men de stora hjullagren byttes aldrig, utan justerades bara.

När jag stannade i början på grusvägen för att ytterligare en gång kontrollera om jag kunde se vad som var fel så var det tämligen uppenbart. Vänster framhjul satt löst! Dock inte på grund av ett söndrigt lager, utan på grund av att SAMTLIGA 6 hjulbultar skruvats lös 5--10 mm! Spännande att det hänt på samtliga 6 bultar på ett och samma hjul, men inte på någon av de 18 bultar som sitter på de andra tre hjulen (jotack, jag kollade samtliga hjul!)

Väl inne i bilen, med samtliga bultar väl åtdragna råkade jag kasta en blick på instrumentpanelen...



Farligt med de där jämna 1000-talen. Förra gången var vid 30000, då kamremmen tog slut!

;-)

Kanonkul skjutning!

Igår var det dags för en skjutning med "gänget". Det blev en osedvanligt rolig timme, under klart "jägarmässiga" (dvs regn!) förhållanden.

Jag fick ett antal samtal innan skjutningen, men hur många tror ni vek ner sig pga regnet? Inte en enda! Otroligt roligt!

Denna gång blandade vi även in en handkastare, och körde med min manuella doublékastare, så med två skyttar (4 skott) och två kastare (3 duvor) gick det kombinera ganska roliga situationer. När alla fått skjuta det de ville från olika sidor så flyttade vi fram doublékastaren till blinderingen vid själva rälsen för älgbanan.

På grund av regnet och den höga vallen så gick det bara kasta en duva i taget (eftersom en av de "fjädrar" som ska hålla fast duvorna gått av igen). Dock körde vi iväg en hel hop med motskott. Vi grabbar började med att skicka duvor åt tjejerna som sköt av hjärtans lust. Vi lyckades efterhand sänka kastbanan alltmer tills vi emellanåt kapade ett och annat blad på ogräset som växer längst upp på blinderingen! Sedan bytte tjejerna av oss så att även vi skulle få skjuta några motskott.

Vanvettigt roligt i regnet. Jag hade tyvärr (eller tja, ganska bra träning även det) inte på mig min "skyttekjol" som jag brukar. Där är det lätt att få tag på nya skott. Istället hade jag mina Klättermusbyxor, som brukar användas på fjället, speciellt när det regnar. Mycket passande alltså, men dock otroligt djupa fickor med elastisk nätväv. Jag laddade om så snabbt jag kunde, men jag överraskades ändå vid flera tillfällen (tjejerna bakom vallen skickade iväg duvorna helt utan förvarning för att göra övningen mer realistisk) av duvor som kom när jag hade handen i fickan eller möjligen med ett nytt skott halvägs nere i patronläget. Kändes skönt att kunna träffa även då!

Det blir till att försöka klura ut något rejält roligt/varierande till nästa skjutning!

Dummies

Jag och ägaren till kullsysten Marta har tidigare pratat om att linda in någon dummy med räv- eller harskinn för att krydda på apporteringen lite. Tidigare har jag vid ett tillfälle använt ett lite sämre rävskinn till att göra en rävbulvan för kråkjakt. Dock var kråkorna inte speciellt imponerade, så jag har väl mer eller mindre lagt ner den iden nu.

Dock kom jag ihåg den bulvanen nu i helgen. Då Marta och hennes husse skulle vara med på provet i Gummark så passade jag på att ta med "räven" dit.

Efter provet så delade vi upp räven i lämpliga stycken, och Marta har nu en rejäl bit att få öva med. Jag tog tillfället i akt när idén ändå kändes fräsch och tejpade fast huvudet och rumpan (Marta har fått hela rygstycket) på ett par hoptejpade dummies. Blev inte helt tokigt (tja, kanske för en utomstående förstås).



Lillen var först lite avvaktande...


...men det tog inte lång stund innan han fattat galoppen!


Sedan kom jag på att det ju fanns ett harskinn i frysen också!


Även denna inbringades (och här behövdes definitvt ingen uppmuntran)!


I och med att jag hållit ordning på apportviltet under helgens prov så har Milito också fått möjlighet att pröva med diverse trutar och måsar!

Rapphönsfältet

Jag (och Milito, men det vet han inte om) går ju i väntant tider. Förhoppningsvis så ska vi bli med rapphöns i slutet av denna vecka, eller början av nästa.

När jag kom hem efter provdagen i lördags så höll min arrendator som bäst på att betesputsa åkrarna närmast mig. Jag passade på att fråga om han inte skulle kunna "fuska" lite och lämna några tofsar här och där, så rappisarna skulle få lite fler stället att gömma sig på. Sagt och gjort! Det är flera som kommenterat "klippningen" och undrat vad som hände, men jag har varit ytterst noga med att säga att det faktiskt är ett rent beställningsjobb!


Nebo runt - ren förströelse

Vilken enorm känsla att veta att man har en hel dag utan måsten och planerade aktiviteter. Inledde med att aldrig slå igång väckarklockan och hoppades att hundarna skulle fatta vinken. Gick över förväntan, det var lugnt och stilla ända fram till 7 på morgonen, men sedan blev det frukost och rastning för samtliga.

Sedan en lugn och slö förmiddag, till stor del spenderad i hundbäddarna, även det för samtliga!

Jag hade ju sett skylten som meddelat att cyklingen runt Neboträsket skulle vara mellan 12 och 15 på söndagen. Utan något speciellt att göra så kändes ju detta som en utmärkt förströelse under söndagen. Speciellt med tanke på det verkligen perfekta vädret för fysiska aktiviteter. Knappa 15 grader "varmt", molnigt och en lätt vind.

Först hade jag tänkt cykla, som arrangörerna avsett, men jag insåg att vädret och det tomma dagsschemat gav mig en kanonmöjlighet att istället snöra på mig löparskorna och ta ett lugnt långpass. Sagt och gjort, letade fram min camelback, drog på mig tightsen, skorna och en lämplig T-shirt och drog bort till Föreningshuset i Södra Åbyn, där jag avsåg att starta.

När jag bad att få lämna plånbok och bilnycklar där istället för att släpa dem runt träsket så blev jag också erbjuden en våffla. Kändes dock inte riktigt som läge med en rejäl löptur framför mig, men jag hade inte riktigt hjärta i kroppen nog att säga att jag skulle springa runt banan, så jag skyllde på att jag precis ätit frukost istället... ;-)

Hittade ganska snabbt ett riktigt behagligt tempo som jag kämpade för att behålla utan att börja rusa iväg. Det gick över förväntan, tog mig ganska enkelt genom Norra Åbyn upp till Järvtjärn efter grusvägen. Att sedan få svänga ut på en slät asfaltsväg var ganska skönt, för grusvägen var tämligen ojämnt. Att sedan den första halvmilen av asfaltssträckan är ganska tråkig (mitt i skogen och ganska långa raksträckor) gjorde i det läget inget.

Mötte en hel del cyklister, bland annat ett jättegäng från Södra Åbyn. På vägen in i Södra Åbyn, just före Linds grisfarm hade jag en rejält skön period då det verkligen rullade lätt undan. Bortanför korsningen till Ljusvattnet och uppför förbi Walhbergs gick det dock ganska segt, men väl jag kom uppför den lilla backen så kändes det som att allt jobbigt var gjort. Bara backen förbi Hultmans kvar, och den gick av bara farten, för längst uppe där började jag kunna se Föreningshuset i Södra Åbyn (dvs målet) igen!

Fick någon känning på utsidan av höger knä just innan jag svängde ner mot Burälven och Föreningshuset, men i det läget var det ju inget att bry sig om. Våfflan och kaffet hägrade!

Underbart skön tur, och vilken känsla att med väl förrättat värv kunna sitta och mumsa nygräddad våffla och dricka kaffe i govädret!

Avläggare

Efter en hektisk provdag i Gummark så fanns det dock ingen möjlighet till rast och vila för undertecknad. Jag hade ju planerat att göra några avläggare också. Skulle få några kläckfärdiga drottningceller av Rickard, och eftersom de skulle kläckas under natten mellan lördag/söndag, eller allra senast under söndagen, så var avläggarna tvungna att göras senast på lördag kväll.

Efter ett antal timmar i dräkten så var slutligen 6 avläggare klara. När jag sedan hämtat cellerna återstod bara att stoppa ner dem i avläggarna och lägga på taken igen. Skönt att ha det gjort!

Det är förresten ganska gott om örter vid den ena bigården!


Eftersöksprov

I lördags var det så dags för Västerbottens Vorstehklubbs eftersöksprov i Gummark. Maria och jag hade fått förtroendet att vara provledare. Det kändes ganska nervöst på morgonen, även om vi tyckte att vi hade god koll på allt vi kunnat förutse.

Dagen gick riktigt bra, mycket tack vare att vi hade förmånen att ha tillgång till två dommare. En dömde vattenmomentet och en spårdelen. Unghundarna fick börja med spår och öppenklassen med vatten, och så snart man var klar med vatten så bytte man till spår.

Maria höll koll så att allt flöt på ;-) under vattenmomentet och jag gjorde detsamma för spårmomentet. Efter en snabb komplettering med lite skyltar för att göra det enklare att hitta mellan momenten så gick det extra bra. Det var alltid någon som var redo att gå fram till spårdommaren, men samtidigt aldrig mer än två som väntade. Jag tror det uppskattades av deltagarna.

Efter att dommarna gått igenom sina bedömningar och lämnat kritiken på alla hundar så återstod bara att fylla i alla startkorten, städa markerna och återlämna diverse material (bland annat rävapporterna).



Vi fick se en hel del fina prestationer. Bland annat var det en UKL från Umeå som ställde upp i både UKL och ÖKL och klarade av betyget 10/10 i båda klasserna. Mycket imponerande, och ett givet HP i UKL. Likaså den ÖKL som tog HP i ÖKL. Lilians Evita i EKL är förstås också imponerande, och med ett 10/10 blev det ett HP för ekipaget!

Grattis till alla!

Inköp

Nu är i alla fall resten av denna träningsperiod räddad, samt början på nästa sommare!

Det blev under gårdagsmorgonen till sist av (all ammo fanns nu på plats uppe i butiken) att åka upp till jaktbutiken i Piteå och handla ut lite övningsammo och lerduvor.

Fick ihop ett i mitt eget tycke ganska präktigt lass till sist:



Rymdes en del skott också, men en hel del fick åka med inne i bilen också så att släpen inte skulle bli så tung att dra.


RSS 2.0