Snart brakar det loss...

...med takrenoveringen. Byggställningen kom igår.



Ska bli spännande att se hur det blir när detta svarta skabbtak byts mot ett nytt, tätt och prydligt plåttegeltak.


Vårpyssel

Passade på att nyttja det fina påskvädret till att rengöra och ytbehandla lite. Både stolparna på gården samt bron och altanen fick sig en omgång.

Bron/trappen:



Lyktstolpen:



Altanen:



Småstolparna:


Nytt litet projekt att fnula på med

Efter att på kort tid ha skruvat ihop tre rävfällor så kryper det nu lite i fingrarna inför att det stora takrenoveringsprojektet ska dra igång. Förhoppningsvis kommer hantverkarna enligt plan, dvs veckan efter påsk och då är cirkusen igång i mellan en och två månader.

Jag har dock snubblat över ett annat litet pysselprojekt. När jag senast passerade vapenbutiken uppe i Piteå så råkade jag hitta en ask med hylsor till 458 Winchester Magnum där det bara var några enstaka hylsor kvar. Tanken slog mig då att tillverka några dummypatroner (bara hylsa och kula, inget krut och tändhatt) i kaliber 458x2" American. Här pratar vi en ganska "riktig" wildcat, när det inte ens finns färdiga hylsor att tillgå.

Utgångspunkten är alltså en hylsa i 458 Winchester Magnum. Denna är ursprungligen cirka 2.5" lång. Om man kapar av den till jämnt 2" så voilá, då har man en hylsa till 458x2" American. Patronen faller inom ramarna för "kort patron med tung och långsam kula". Dvs möjligen en riktigt trevlig (rekylen torde bli ungefär som för en 45-70 Government, dvs tung och långsam) älg-/gris-/björnkaliber.

Längst till vänster en 6.5x55 med 129 gr Hornady SST. I mitten en 458x2

Jag lyckades genom en kompis få tag på ett antal olika kulor i vikterna 300, 310, 350 och 405 grains (dvs 19.5 -- 26.25 gram) och med hjälp av laddverktyg till dennes 45-70 Government (samt hylshållare till 375 Holland & Holland Magnum) så tillverkades ett antal olika dummy-patroner.

Från vänster till höger: 300 gr (blyspets, hålspets), 310 gr (gjuten blykula med gascheck), 350 gr (FMJ) samt 405 gr (blyspets).

Det ska bli klart intressant att se hur dessa patroner matar i lite olika lådor. Är klart sugen på att testa lådorna till 458 Winchester Magnum och 375 Holland & Holland Magnum (den sistnämnda kan säkert bli rejält besvärlig).

Om det någonsin blir en bössa i denna kaliber återstår att se, det får framtiden utvisa.

Idag är det glassväder!

dsc01027 (MMS)

Idag är det glassväder!


En vårräv

Det har varit lite tunnsått med rävspår i markerna nu i vinter, men på vårsidan så brukar de börja springa omkring i samband med löpet, och nu var det en som tittade in i en av fällorna.

Lite oväntat var att den gjorde så under FÖRMIDDAGEN istället för under natten som vanligt är. Vi hade nämligen ett kraftigt snöfall på förmiddagen i fredags, och när jag körde till jobbet hade fällan inte slagit igen, men väl när jag kom hem.

Snöfallet slutade vid 12-13-tiden ungefär och inga färska spår syntes i den nyfallna snön. Där ser man, de kan komma på alla dygnets tider tydligen. En fin liten hanräv på 5 kg blev det.

110401, hane, 5.1 kg

Rävfälla #3 på G!

dsc01020 (MMS)

Rävfälla #3 på G!


Mums för rådjuren. De korta skruvarna tog ...

dsc01018 (MMS)

Mums för rådjuren. De korta skruvarna tog slut, annars hade även nästa bord blivit klart i kväll. Nu saknas 14 skruvar.


Rävfälla #2! I morgon börjas jobbet med nu...

dsc01016 (MMS)

Rävfälla #2! I morgon börjas jobbet med nummer 3...


Vårpyssel

Svårt att avhålla sig från att snickra lite. Under föregående vecka bad en kompis om hjälp att skruva ihop en rävfälla, vilket gick rejält bra. Jag blev då så inspirerad att jag nu börjat skruva ihop ytterligare en åt mig själv.

Tempot är betydligt lägre denna gång, men processen densamma. Först ett golv:



Sedan en vägg:



Lite stolpar för andra väggen:



Hann också skruva dit brädorna i den andra väggen, men kom sedan på att hockey-semifinal #6 precis började, så jag glömde ta en bild.

Nästa gång blir det till att börja med fångstluckorna.

RSS 2.0