Klart oväntad sidofångst

Har genom åren råkat ut för både det ena och andra som sidofångst i rävfällorna, kråkor, skator, nötskrikor, katter, hundar och framförallt igelkottar.

Morgonens hyresgäst var dock en ny erfarenhet. Skidade fram till fällan och noterade glatt färska rävspår ute på det intillliggande fältet. Dock även mycket av andra spår.

Närmast fällan var det ganska vältrampat.



Inte precis rävspår det där! När jag klev fram och började glänta på takluckan hördes det nästan som om en liten ponny stod och stampade inne i fällan. Det blev alltså till att släppa ut - ett rådjur!



Det var en smula besvärligt att försöka hålla kameran och samtidigt öppna den tunga fångstluckan, så det blev förstås ingen bild på det bortflyende rådjuret.

Traktorskruvande också

När värmesystemet i bilen var åtgärdat så föll tankarna på traktorns kupévärme också. Den har ju faktiskt två fläktar, en för varje sida av hytten. Under förra (eller möjligen förrförra) vintern så slutade den ena fläkten att fungera, så defrostningen av alla hyttfönster på högra sidan blev ganska bristfällig. Dessutom lite svårt att få upp värmen nere vid fötterna.

Söndag eftermiddag tillbringades med att demontera traktorhyttens "konsol". Först var förhoppningen att det skulle räcka med att lossa en fästplåt för att sedan kunna lirka ut fläktarna neråt utan att behöva demontera specielt mycket.

Ha, det kunde man väl ha gissat att det inte skulle bli fullt SÅ enkelt. Slutade med att kylarsystemet tömts, samt hela värmepaketet lirkats ut från sin trånga plats (en hel del fick demonteras för att kunna göra det). Sedan fick värmepaketet demonteras (precis som på bilen) i sina beståndsdelar för att fläktarna (passade på att byta på både höger och vänster sida när det nu var så besvärligt att komma åt) skulle gå

Små marginaler!

Har ju som tidigare nämnts ute några rävsnaror. Efter måndagens lustiga väder med kraftiga temperaturväxlingar, snöfall och blåst så fanns det små förhoppningar att de spår som snarorna låg i fortfarande skulle synas tillräckligt för att det skulle vara värt att låta snarorna ligga ytterligare.

Visade sig dock glädjande nog att det såg skapligt ut inne i själva skogen. Den första snaran som lades för en dryg vecka sedan såg förstås sämst ut. Utan hjälp av pannlampan gick det inte alls urskilja de gamla spåren, men i skarpt ljus kunde de precis urskiljas. Då övriga snaror såg bättre ut fick även denna snara ligga, utifall.

I morse visade det sig ha varit både klokt och oklokt. En räv hade korsat skidspåret utan att tveka, och följt det gamla spåret nästan exakt. Inget vingel i sidled, ingen ändrad steglängt, utan rakt och bestämt.



I andra spårstämpeln ovanför skuggan av telefonen syns själva snarwiren!

Räven har inte ens väjt för den grop som skapats av nedfallande snö ur träden. Normalt när man lägger ut snarorna så försöker man ju sopa igen spåren efter sig själv så att det absolut ska se helt orört ut de närmaste metrarna, men denna räv har alltså inte brytt sig det minsta utan klivit i kanten på gropen efter snöfallet.

Tyvärr (för mig i alla fall) så har den klivit ungefär en tassbredd på sidan av de gamla översnöade spårstämplarna, men med exakt samma steglängd. Små marginaler, men i och med att det rasat snö precis ovanpå själva snaran så spelade knappast någon roll var räven klev, snön torde ha burit räven ändå.

Så nära kan det vara, men det visar ju ännu en gång på att det inte behövs mycket till synliga spår för att en räv ska använda dem igen.

Liten statusrapport

Just nu händer inte mycket. Håller på att testa material och packa inför Kanada-semestern, och i övrigt tillbringas tiden mest med att vittja rävsnaror, arbeta, och skotta snö.

Skönt att det blev så rejält kallt i alla fall, då gick det bättre att i samband med skidåkningen för rävsnarorna utvärdera olika kläder/skor inför Kanada. Lyckats låna mig ett par fungerande kängor som jag tror på. Har även skaffat bättre underställ. De vanliga är ju normalt avsedda för fysisk aktivitet, men dessa ull-underställ är mer avsedda för att hålla värmen utan hård aktivitet. Med lite bra ylletröjor, några rejäla fleece-kalsonger och ett rejält överställ så ska det nog lösa sig oavsett temperatur.

Fick igår dessutom bra tips av grannen angående hur man lämpligen utrustar sig om man ska köra skoter i samband med sträng kyla.

Har förresten passat på att byta arbetslamporna på traktorn. Tidigare satt några rent erbarmeliga 55W Halogenlampor med urdålig ljusbild. Fick tag på några otroligt billiga 35W Xenon-lampor istället.



De gamla lamporna lyste till strax bakom snöslungan, och framåt bara ett 10-tal meter framför traktorn. Som synes lyser de nya lamporna en smula längre (i detta fall bakåt). Uppskattar att jag nu i alla fall kan se vad som finns 70 -- 100 meter framför/bakom traktorn. Otroligt skönt!

RSS 2.0