Ny teori...

...angående vedlagringen. Tidigare använde jag ju så kallade vedhäckar, vilket i och för sig fungerade bra ut lagringssynpunkt, men innebar ett fasligt travande av ved, och dessutom en ständig jakt på fina EUR-pallar.

Vid senaste vedkapningen beslöt jag mig istället för att testa engångssäckar på pallar. Kravet på pallarna blev genast mindre i och med att inget behövde fästas i dem. Dessutom väger innehållet i en säck så pass mycket mindre än det i häckarna att det faktiskt räcker med så kallade engångspallar.

Själva vedkapningen gick riktigt smidigt. En snöskopa bakom själva maskinen för att fånga upp sågspån, ingen flytt av själva maskinen och framförallt ingen travning av ved! Något längre tid tog det förstås, men faktiskt inte så fasligt mycket. När väl sista säcken var fylld och flyttad så återstod bara att ställa undan maskinen och städa bort kvarvarande skräp på marken.

Baksidan med säckarna är förstås att de, i och med att veden inte travas, rymmer mindre än häckarna, så det blir betydligt fler säckar på samma mängd ved. Kräver alltså mer utrymme för lagring, men markyta är inget direkt problem hemmavid. Däremot uppstod ett visst bekymmer i utrymmet för vinterveden, dvs den ved som ska eldas nu i vinter. Vedhäckarna gick ju alldeles utmärkt att trava ovanpå varandra, men säckarna sammarbetade inte alls.

Kom då på den enkla tanken att skruva ihop en lång "brygga" att placera ovanpå bottenvarvet med säckar. Testade det igår, och det verkar fungera riktigt OK. Nu kommer det att rymmas 24 vedsäckar i vinterförrådet, och jag hoppas att det ska motsvara ungefär en årsved. Bara att testa och se.



I varje fall så var det väldigt lätt att få säckarna på plats, och det blir också väldigt lätt att hämta en ny säck under vintern.

Nu är det paus i jakten ett tag. I alla fa...

dsc01296 (MMS)

Nu är det paus i jakten ett tag. I alla fall tills dess att knäet läkt ihop lite.


Lunchskjutning

Idag har jag nyttjat det faktum att det för en gångs skull var i det närmaste vindstilla mitt på dagen. Det blev en kortare sväng till skjutbanan under lunchen för att testa hur den potentiella jaktladdningen till vårens jaktresa skulle bete sig på lite längre avstånd.

Satte fast en bit masonite på en pinne och häftade sedan fast en pappersbit utanpå. Då denna skjutbana bara har skjutstol på 100-metersvallen så blev det till att skjuta samtliga serier liggande med benstöd. Jag började för säkerhets skull med att testa några jaktmatch för att förvissa mig om att träffläget inte var alltför annorlunda från det sittande skyttet i bänk.

Sedan blev det till att börja med de skarpa skotten. Först 3 från 100 meter. Resultatet blev i det närmaste precis lika "illa" som från bänk tidigare. Verkligen ingen superprecision med denna 129 grain Hornady SST i min bössa. Acceptabel precision för jakt på rådjur, älg (kulan är förstås för lätt och ska inte användas till älg, men PRECISIONEN är tillräcklig) och liknande. Däremot skulle jag nog föredra bättre vid jakt på toppfågel eller räv där träffytan är betydligt mindre.

Backade succesivt 50 meter i taget. Först 150 meter där träffbilden blev något sämre än förväntat. Intressant nog så började träffbilderna sedan bli bättre. Som bäst såg det ut på 200 meter, men även 250 och 300 meter (där det dessutom sköts 5 skott istället för 3) såg betydligt bättre ut än de på 100 respektive 150 meter. Då pratar jag alltså om MOA (minutgrader) och inte om faktiska millimeter. En laddning som skjuter 1 MOA på 100 meter sprider lite över en tum. Om den skjuter 1 MOA på 200 meter så sprider den 2 tum och på 300 meter 3 tum (enkelt uttryckt, det stämmer bättre på jämna 100 yards).



Resultatet för dagens lilla övning blev:

100 meter: 1.290 MOA (2” högt)
150 meter: 1.348 MOA (0.5” högt)
200 meter: 0.786 MOA (1” lågt)
250 meter: 0.970 MOA (6” lågt)
300 meter: 0.975 MOA (12” lågt)

Med andra ord så verkar det på denna lilla testserie om 4x3 + 5 skott (iddes inte slösa med tid/ammo på de kortare hållen) som att laddningen skjuter bättre på lite drygare håll. Gissar att kulan kanske inte riktigt är stabil förrän efter 150 meter?

Jaktguiden har efterfrågat precision som räcker till 6" spridning på mellan 150 till 200 yards. Med andra ord så är denna laddning med 3" spridning på 300 meter (dvs 328 yards) klart acceptabel och riktigt användbar.

Får se hur det blir med tid/lust/möjlighet att testa andra sättdjup på kulan och eventuellt andra kulor (min knäskålssena ska ju förhoppningsvis opereras nu på tisdag morgon så möjligheterna att skutta omkring och stå på knä lär vara begränsade en tid).

Hittar jag något annat som är bättre än såhär så är det bonus. Gör jag det inte så spelar det ingen roll, men man får ju lite skjutträning i alla fall.


RSS 2.0