Pallvagn

Igår fick jag så äntligen tummen ur, och bankade ihop en pallvagn till.



Jag har ju redan en i pannrummet, men med två blir det ytterligare lite lättare att hantera veden, speciellt med säckar. Då är det ju bara att lyfta bort den tomma pallen från den inre vagnen, lyfta undan vagnen och sedan skjuta in den yttre vagnen närmare pannan och ställa den tomma vagnen ytterst (för att sedan lyfta på en ny pall.

Det uppstod ett antal fördelar med det nya verktygsskåpet. Dels blev det bättre ordning på verktygen (så att det till sist gick få en överblick över vad som saknades och vad som fanns i överflöd) och dels så ledde det allmänna städa-bland-verktygen-rycket till att garaget i övrigt rensades på en del bråte. Något bättre med plats i garaget nu.

Traktorn har till sist fått komma in i "värmen" igen. Jag har modifierat den ena av "strutarna" till snöslungan något så att den förhoppningsvis ska kunna styra snöflödet (åt vänster) utan att blockeras av snö. Traktorn har dessutom fått en microservice (påfyllning av olja samt rengöring av två elkontakter under motorhuven). Alltid något.

Verktygsskåp

Mellan alla körningar med traktorn ute i snön så lyckades jag igår bli med verktygsskåp.



Efter den senaste tidens skruvande i bil och traktor så insåg jag att det inte skulle var helt fel att slippa springa åt och fram mellan verktygslådorna och leta i högarna. Hittade efter tips från grannen detta på blocket häromdagen.

Jag hade först tänkt ta en sväng förbi tex Jula för att köpa lite krokar till skåpet, men då råkade jag öppna det, och planerna ändrades. Blev en rejäl rengöring vid hemkomsten, och så snart det torkat ska jag börja fylla på med verktyg. Då får det visa sig vilka upphängningsdetaljer som eventuellt saknas.

Love is in the air...

...eller i alla fall på tvättstugeväggen vid kontoret i Burträsk!


Traktorskruvning också

När värmesystemet i bilen var åtgärdat så föll tankarna på traktorns kupévärme också. Den har ju faktiskt två fläktar, en för varje sida av hytten. Under förra (eller möjligen förrförra) vintern så slutade den ena fläkten att fungera, så defrostningen av alla hyttfönster på högra sidan blev ganska bristfällig. Dessutom lite svårt att få upp värmen nere vid fötterna.

Söndag eftermiddag tillbringades med att demontera traktorhyttens "konsol". Först var förhoppningen att det skulle räcka med att lossa en fästplåt för att sedan kunna lirka ut fläktarna neråt utan att behöva demontera specielt mycket.

Ha, det kunde man väl ha gissat att det inte skulle bli fullt SÅ enkelt. Slutade med att kylarsystemet tömts, samt hela värmepaketet lirkats ut från sin trånga plats (en hel del fick demonteras för att kunna göra det). Sedan fick värmepaketet demonteras (precis som på bilen) i sina beståndsdelar för att fläktarna (passade på att byta på både höger och vänster sida när det nu var så besvärligt att komma åt) skulle gå lossa.

Så långt hade det tagit några timmar, men sedan gick hopmonteringen desto lättare (förutom att det blev en del blodvite när alla slangar och slangklämmor skulle på plats i det trånga utrymmet).

När det ändå skruvades som bäst så byttes alla fyra luftfilter (två för hytten och två för motorn) samt startvredet som blivit lite glapp med åren.



Nu finns det en bättre begagnad (den funkar i alla fall) kupéfläkt/vänster liggandes utifall det nya krånglar.
Jag har även kommit fram till att det är något knas med generatorn. På bilen så laddar generatorn ungefär 14.4 volt mätt över batteripolerna på tomgång (när batteriet är fullt laddat). På traktorn kommer laddningen inte upp i mer än 13.6--13.8 volt. När man dessutom drar igång arbetslamporna så sjunker det till strax över 12 volt, och då laddas knappast batterierna upp.

För att testa så byttes laddningsregulatorn i generatorn samtidigt. Dock verkar det inte ha gett önskad effekt, så nästa steg blir att vid tillfälle montera lös generatorn, åka in till stan för att få den testkörd, och sedan renovera eller byta ut den. Tur att den sitter förhållandevis bra till på sidan av motorn...


Mer skruvande i bilen

Bilen ska ju besiktas, och våndan blir många gånger densamma, är det något som inte fungerar. Denna gång kom jag på att handbromsen ju renoverats för ungefär ett år sedan, och kanske skulle behöva justeras.

Tur att jag kom att tänka på det, för det var väldigt behövligt.

Har nu under veckan tillbringat ett par kvällar liggandes under bilen pillrande med detta. Visade sig behövas en hel del justering, och dessutom på både höger och vänster sida.

När väl bromsbackarna var justerade "lagom" hårt (spännande att få till när man aldrig gjort det tidigare) så var det en tämligen enkel sak att sträcka upp de utbytta bromskablarna så att handbromsen tog skapligt jämnt på båda sidorna.

Ett par lampor att byta, nytt luftfiler, nytt oljefilter (och ny olja) men i övrigt inget speciellt att göra.

Klart spännande att se på bromsmätaren när handbromsen drogs åt på besiktningsstationen, men det såg riktigt, riktigt bra ut. Fick till sist ändå en liten anmärkning, det har försvunnit en hjulmutter på ett av bakhjulen. Ska nog gå få dit en ny...

Kupévärme i bilen igen!

Helgens projekt verkar hittills ha krönts med framgång. Planen var att ta ut kupévärmeaggregatet och byta värmeelement i det.

Tyvärr sitter aggregatet tämligen illa till längst in, längst ner under instrumentbrädan, så det är nödvändigt att lossa på en hel del plastdetaljer innan man kan komma åt själva aggregatet.



I detta skede är det bara del blå klossen samt den svarta konsolen som den sitter på och det blanka staget som håller fast konsolen som ska tas bort innan aggregatet kan tas ut.

Sedan blev det demolering av aggregatet också för att kunna byta värmeelementet.



Här syns också det värmeelement som hela övningen gick ut på att byta. Här kan man säga att jag var "halverst klar". Allt som skulle tas isär var nu isärtaget, så nu handlade resten om att sätta ihop aggregatet och få alla lösplockade delar på plats igen.



Klart att börja sätta in alla i bilen igen.



En hel del var det som fått tas ut och nu skulle återmonteras när värmeaggregatet återigen satt på plats. Först och främst själva instrumentbrädan.



Sedan handlar det om en massa kåpor, beslag, ventiler, konsoler och annat.



Till sist så satt i alla fall det mesta på plats. Handskfacket har jag låtit bli att montera tillbaka utifall att provturerna skulle visa att fläkten behöver bytas.



Tur att jag planerade att göra det under helgen i alla fall. Demonteringen tog, trots hjälp av en instruktion, närmare 6 timmar. Att få allt på plats igen tog dock "bara" 2--3 timmar.

Den första provturen tyder på att allt i bilen fungerar som innan, med ett viktigt undantag. Tidigare var jag tvungen att köra fläkten och värmen på max för att få ens ljummen luft in i kupén. Nu går det inte köra med värmen på mer än cirka 70% innan det blir för varmt om fötterna. Möjligen att det skulle få fördelas lite mer luft upp till vindrutan, men så länge det är varmt i kupén så är det helt OK!

Skruvar lite i bilen.

dsc00931 (MMS)

Skruvar lite i bilen.


Äntligen utrustad med takräcke

Tämligen efterlängtat, men ibland tar det oväntat lång tid att få "tummen ur". Häromdagen hade den beställda "fotsatsen" till det nya takräcket kommit, och igår var det dags att montera ihop alltsammans.

Måste ge Thule en eloge för ett tämligen föredömligt koncept. Själva räcket är standard, men finns i olika bredder för att passa olika bilstorlekar. Det finns olika fötter som passar till räckena, beroende på om man har "rails" eller inte. Sedan finns det olika "fotsatser" för att få fötterna att passa taket på den specifika bilen.

Allt liksom bara skjuts ihop med god passform, utan verktyg.

När man kommit så långt att det börjar vara dags att montera räcken på bilen så visade det sig finnas färdiga måttangivelser angående hur brett räcket skulle vara beroende på bilmodell. Dessutom hade själva räckesrören måttangivelser på undersidan, bara att låta fötterna glida till angivet mått och låsa fast dem (spännkoppling).

Efter att ha märkt upp räckena med fram/bak (något olika bredd nämligen) var det bara att ställa räcket på angiven position på taket (jajamensan, även dessa mått fanns angivna med millimeterprecision i instruktionshäftet) och dra åt fötterna så att de satt fast rejält.

Thules modultänk är inte så dumt. Givet att nästa bil ska ha samma fötter så är det bara att ändra bredden på räckena så passar det. Skulle det visa sig att nästa bil också saknar rails, men behöver en annan infästning så byts bara fotsatsen. Om bilen dessutom har rails så byter man foten. Dessutom ger det förstås Thule möjligheten att ta betalt för tre paket istället för bara ett, så säkerligen får man betala någon extra krona bara därför, men så länge det är enkelt att montera och passar bra så...



Nu ser det äntligen lite mer "fältmässigt" ut. Dessutom slipper jag dra omkring med skidorna inne i bilen. Varma skidor fryser dessutom under lättare har det visat sig...

Helgens sysselsättning bokad

Får några dagar sedan råkade jag hitta ett värmeelement som var till salu. Det passar till bilens kupévärmeaggregat (alltså inte den elektriska kupévärmaren, utan det aggregat som tillhör bilen). Det har varit lite si och så med kupévärmen på sistone, men förhoppningsvis ska detta råda bot på problemet.



I grund och botten är det sannolikt inte någon märkvärdig skruvning det handlar om. Koppla lös det befintliga elementet från kylarslangarna och koppla in det nya typ.

Problemet är bara placeringen av elementet. Det sitter inuti kupévärmeaggregatet, som i sin tur sitter på torpedväggen, under instrumentbrädan. Blir sannolikt till att i princip ta ut alla plastkåpor längst fram i kupén för att komma åt och sedan lossa hela aggregatet och dela på det.

Kommer sannolikt att ta en och annan timme att göra, men å andra sidan så kanske man skulle passa på att lossa själva instrumentpanelen och "släcka" kamremslampan samtidigt. Till och med verkstäderna drar sig för att göra det på denna bil, just för att man måste ta lös så mycket inredning bara för att komma åt att flytta en liten stackars skruv 10 mm till ett annat hål.


Fridfullt i skogen

Nysnön som damp ner har gjort det otroligt fridfullt och sagolikt ute i skogen.



En smula tungåkt med skogsskidorna förstås. Det tog ungefär 1 timme och 40 minuter att traggla sig fram runt fjolårets fångstslinga. Ursprungligen hade jag förstås också tänkt gillra upp alla fällorna, men skymningen föll allt raskare, så det blev till att ta en till tur dagen efteråt och gillra de sista.

Det är klart - en bidragande orsak till att det tar tid är förstås att det inte verkar vara riktigt ihopfruset under snön ännu. På vissa ställen kraschar det till och skidorna blir blöta under. Då fryser det fort på is och går REJÄLT tungt.

Skidorna är i alla fall omsorgsfullt omtjärade, och förvaras numera utomhus, så förhoppningsvis slipper jag ifrån det problemet framgent.

RSS 2.0