Vecka #5
Så var då den 5:e veckan på "helfart", dvs uteslutande soppor, avslutad. Hade gruppträff + vägning igår. Passade också på att träna (gym + löpning). Landade på -1.4 kilo (faktiskt sämsta veckan hittills, tro det eller ej, men jag kanske drack ovanligt mycket efter träningen?!), och totalt -15.4 kilo. Befinner mig nu på den ursprungliga målvikten (80.0 kilo), men under veckornas gång (i takt med att andelen fett i kroppen börjat närma sig så kallat "normala" nivåer) så har målvikten omprövats. Det "normala" spannet med kroppsfett för min ålder ligger mellan 12% och 22% av den totala kroppsvikten. Jag befinner mig nu på mellan 21% och 22%. Har resonerat med hälsokonsulten om att istället sikta mot mitten av spannet, dvs kring 17% någonstans. Utifrån dundervågens uppgifter angående muskelmassa/benstomme så skulle detta innebära trakterna av 75 -- 77 kilo, så det nya målet ligger på 76 kilo istället.
Dock fick den senaste veckans resultat, i kombination med att målvikten närmar sig, vissa konsekvenser för den kommande kosthållningen. Jag kommer nu att byta från "helfart" (enbart sopporna) till "halvfart", där det fortfarande äts soppor 2 gånger per dag (som mellanmål), men dessutom fast föda till frukost, lunch, middag och kvällsmål. Misstänker att det inledningsvis kommer att kännas som tämligen mycket mat. Dessutom så ska det alltså ätas soppor två gånger per dag, och dessutom två hela påsar. Jag har ju hittills ätit 6 halva påsar, dvs 3 hela påsar per dag, så sopporna kommer nog också att få sig ett lyft i och med att de inte kommer att kännas så blaskiga längre.
Från och med i morgon bitti (lördag) så ska dock den fasta födan återintroduceras lite försiktigt under en vecka (för att inte magen ska få tokspel antar jag). Så i morgon bitti blir det antagligen lite kesella med bär och linfrö till frukost, och sedan någon liten mängd fisk och grönsaker till lunch. Första dagen används ett kaffefat och dag 2--3 trappas det upp till en assiette för att under dag 4--7 trappas upp succesivt till normal tallrik och portionsstorlek som motsvarar vad som ska ätas på så kallad "halvfart" (som för övrigt är en enkel tallriksmodell, men utan snabba kolhydrater, typ bröd, ris, pasta, potatis osv).
Blir spännande.
Kan meddela att gymträningen känns allt tyngre (trots samma vikter), men att löpträningen på bandet går allt bättre. Har testat ett par gånger att riktigt köra fram till mjölksyra i en avslutande spurt (i 4:00-tempo, efter 30 minuter i grundtempo), och har pressat upp pulsen till i alla fall 184, så tumregeln 220 - ålder (= 179) stämmer inte riktigt. Grundtempot har ökat från 9 -- 9.5 km/tim till 10.5 -- 11 km/tim (5.27 -- 5:13 min/km) med bibehållen pulsnivå. Dock är jag lite fundersam över hur jag kan springa med en snittpuls på 154 under passet (ligger mestadels mellan 150 och 170 under passet) utan mjölksyra. Konstigt. Hoppas att kunna sänka arbetspulsen succesivt under våren och försommaren. Längtar riktigt tills det blir bra väglag kring byn så att man kan ge sig ut och lufsa runt lite.
Dock fick den senaste veckans resultat, i kombination med att målvikten närmar sig, vissa konsekvenser för den kommande kosthållningen. Jag kommer nu att byta från "helfart" (enbart sopporna) till "halvfart", där det fortfarande äts soppor 2 gånger per dag (som mellanmål), men dessutom fast föda till frukost, lunch, middag och kvällsmål. Misstänker att det inledningsvis kommer att kännas som tämligen mycket mat. Dessutom så ska det alltså ätas soppor två gånger per dag, och dessutom två hela påsar. Jag har ju hittills ätit 6 halva påsar, dvs 3 hela påsar per dag, så sopporna kommer nog också att få sig ett lyft i och med att de inte kommer att kännas så blaskiga längre.
Från och med i morgon bitti (lördag) så ska dock den fasta födan återintroduceras lite försiktigt under en vecka (för att inte magen ska få tokspel antar jag). Så i morgon bitti blir det antagligen lite kesella med bär och linfrö till frukost, och sedan någon liten mängd fisk och grönsaker till lunch. Första dagen används ett kaffefat och dag 2--3 trappas det upp till en assiette för att under dag 4--7 trappas upp succesivt till normal tallrik och portionsstorlek som motsvarar vad som ska ätas på så kallad "halvfart" (som för övrigt är en enkel tallriksmodell, men utan snabba kolhydrater, typ bröd, ris, pasta, potatis osv).
Blir spännande.
Kan meddela att gymträningen känns allt tyngre (trots samma vikter), men att löpträningen på bandet går allt bättre. Har testat ett par gånger att riktigt köra fram till mjölksyra i en avslutande spurt (i 4:00-tempo, efter 30 minuter i grundtempo), och har pressat upp pulsen till i alla fall 184, så tumregeln 220 - ålder (= 179) stämmer inte riktigt. Grundtempot har ökat från 9 -- 9.5 km/tim till 10.5 -- 11 km/tim (5.27 -- 5:13 min/km) med bibehållen pulsnivå. Dock är jag lite fundersam över hur jag kan springa med en snittpuls på 154 under passet (ligger mestadels mellan 150 och 170 under passet) utan mjölksyra. Konstigt. Hoppas att kunna sänka arbetspulsen succesivt under våren och försommaren. Längtar riktigt tills det blir bra väglag kring byn så att man kan ge sig ut och lufsa runt lite.
Kommentarer
Trackback