Ny teori...

...angående vedlagringen. Tidigare använde jag ju så kallade vedhäckar, vilket i och för sig fungerade bra ut lagringssynpunkt, men innebar ett fasligt travande av ved, och dessutom en ständig jakt på fina EUR-pallar.

Vid senaste vedkapningen beslöt jag mig istället för att testa engångssäckar på pallar. Kravet på pallarna blev genast mindre i och med att inget behövde fästas i dem. Dessutom väger innehållet i en säck så pass mycket mindre än det i häckarna att det faktiskt räcker med så kallade engångspallar.

Själva vedkapningen gick riktigt smidigt. En snöskopa bakom själva maskinen för att fånga upp sågspån, ingen flytt av själva maskinen och framförallt ingen travning av ved! Något längre tid tog det förstås, men faktiskt inte så fasligt mycket. När väl sista säcken var fylld och flyttad så återstod bara att ställa undan maskinen och städa bort kvarvarande skräp på marken.

Baksidan med säckarna är förstås att de, i och med att veden inte travas, rymmer mindre än häckarna, så det blir betydligt fler säckar på samma mängd ved. Kräver alltså mer utrymme för lagring, men markyta är inget direkt problem hemmavid. Däremot uppstod ett visst bekymmer i utrymmet för vinterveden, dvs den ved som ska eldas nu i vinter. Vedhäckarna gick ju alldeles utmärkt att trava ovanpå varandra, men säckarna sammarbetade inte alls.

Kom då på den enkla tanken att skruva ihop en lång "brygga" att placera ovanpå bottenvarvet med säckar. Testade det igår, och det verkar fungera riktigt OK. Nu kommer det att rymmas 24 vedsäckar i vinterförrådet, och jag hoppas att det ska motsvara ungefär en årsved. Bara att testa och se.



I varje fall så var det väldigt lätt att få säckarna på plats, och det blir också väldigt lätt att hämta en ny säck under vintern.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0