Semestertider

Nu är vi så sakteliga tillbaka i vardagen efter 5 veckors semester. Inte helt oväntat har det blivit en del jaktrelaterade aktiviteter.
 
Fågelpremiären genomfördes nere i Kopparberg tillsammans med kusin Anders. Riktigt fina biotoper, med fågel i princip i samtliga områden vi jagade. Hittade ett par orrkullar, men mest gammelfågel. Hundarna skötte sig riktigt bra båda två.
 
Hemkomna därifrån har det mest handlat om jaktprov, fågeljakt hemmavid och älgjakt.
 
Det första jaktprovet blev skogsprovet i Lycksele. Vi hade lite tur med strykningar och lyckades slinka med på både lördagen (som första reserv) och söndagen. Lördagen bjöd på ett riktigt fint jaktväder och en del fågel. Milito fick till en situation med en ripa, men fick tyvärr inte visa någon avance, så det slutade med ett andrapris. Söndagen bjöd på nederbörd, och trots fint sökarbete hela dagen så slutade det hela med Ej För Fågel.
 
Hemkomna därifrån så visade dock hemmamarkerna upp en överraskande positiv fågeltillgång. Vi har under semestern hittat igen ett flertal orrkullar, samt åtminstone en tjäderkull. Mycket glädjande eftersom det normalt brukar vara mycket ont om fågel hemmavid. Det kanske är predatorjakten som till sist börjar ge resultat. Bara att hålla tummarna! Tyvärr så har fåglarna visat sig vara oerhört skygga, så det är tur att älgjakten går bra, annars hade det nog ekat tomt i frysboxen under vintern.
 
Mycket jobb för att förbereda inför älgjakten har också hunnits med. Bland annat har en komplett karta över hela jaktområdet tagits fram, med samtliga fasta pass utmärkta enligt GPS-position. Det har röjts, snitslats till svårhittade pass, satts ut nya saltstenar, byggts älgtorn, spångats över bäckar med mera. Riktigt nöjd med insatsen, som dessutom uppskattats av såväl de befintliga jägarna i jaktlaget som de tre nytillkomna (speciellt kartan och snitslingarna).
 
Rent jaktligt så har älgjakten flutit på bra, även om jag tycker att vi sett färre älgkalvar än tidigare år. Däremot har vi sett bra med vuxna älgar (även tjurar). Speciellt en av de nytillkomna jägarna tycker nog att årets jakt varit en stor succé då han fått fälla flera älgar redan under första veckan!
 
Sista helgen i september (och sista helgen under semestern) deltog jag och Milito i jaktprov igen. Denna gång skogsprov i Burträsk. Lördagen bjöd på skapligt väder, dock lite klent med vind och få fåglar. Milito sökte på ganska bra, men slutade dagen med betyget Ej För Fågel ändå. Vi hade besök av en nybliven vorsteh-ägare som gärna ville få följa med ut och kika på ett jaktprov. Det hela slutade med ett reportage i Norra Västerbotten samt ett fint blogginlägg: http://jaktliv.wordpress.com/2012/09/30/tjuvkikat-pa-jaktprov/.
 
"In action" under lördagens skogsprov i Burträsk. Foto: Susanne Lindberg.
 
Söndagen bjöd på nederbörd i princip hela dagen. Oerhört skygga fåglar, och tyvärr inga hundar till pris alls. Bara att ta nya tag.
 

Kommentarer
Postat av: Susanne

Hej

Nu har jag kikat in på din blogg. Ser lovande ut =) Tack för länkning!

2012-10-03 @ 12:38:12
URL: http://jaktliv.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0